Verandering lichaamsbouw afgelopen 50 jaar

Wat is er in hemelsnaam aan de hand?

/Ronald Flitz

Als je foto's bekijkt van zo'n 50 jaar terug, bijvoorbeeld van mensen op het strand of het Woodstock festival, en je vergelijkt deze met foto's van nu, zie je een enorm verschil.
En ik heb het hier niet over de verschillen in mode, maar vooral de verschillen in postuur of lichaamsbouw.
Overgewicht, Obesitas of gewoon te zwaar zijn heeft de laatste 50 a 60 jaar een enorme vlucht genomen onder een groot gedeelte van de wereldbevolking. Dit laatste vooral in de gebieden waar men de zogenaamde "welvaart" beleeft.
Op dit moment is overgewicht of obesitas dan ook één van de grootste veroorzakers van gezondheidsproblemen en hard op weg de nummer 1 reden te worden van een vroegtijdige dood. 

We hoeven maar op de IC’s te kijken tijdens de Corona pandemie, om te zien dat zo’n 90% van de mensen die daar ligt of gelegen hebben kampt met overgewicht.
Daarnaast is langdurig overgewicht een veroorzaker van tal van andere kwalen en ziekten, waarvan sommige zeer ernstig kunnen zijn.
Kort gezegd, overgewicht of obesitas dragen niet bij aan een gezond en lang leven.

Maar wat is er dan in die relatief korte tijd gebeurd, dat wij er als bevolking zo anders uitzien.
Je zou zeggen dat we allemaal luier zijn geworden. Er is nou eenmaal meer gemak rondom ons heen. 
Als je met iemand contact wil hebben hoef je niet meer op je fiets of een stuk te lopen. Je kunt tegenwoordig de hele wereld bereiken vanuit je luie stoel en als je dan toch de deur uitgaat, doen we dit vaak met de auto.
Daarnaast hoef je ook niet meer de deur uit om je eten of je boodschappen te halen, want alles is online te bestellen, en wordt tot op je drempel of zelfs tot op je aanrecht bij je thuisgebracht.

Op basis van het voorgaande zou men dus denken dat we door de jaren heen minder zijn gaan bewegen. Dat zou dan ook gelijk verklaren waarom er zo’n wereldwijde toename van overgewicht te zien is.
Maar wat zo raar is, is dat er uit onderzoek gebleken is dat we niet minder zijn gaan bewegen.
Sterker nog, vooral sinds het begin van deze eeuw zijn we meer gaan bewegen dan daarvoor.
Er is een flinke toename in het aantal sportscholen en dus bezoekers, de stappenteller is een bekend fenomeen en ook is er veel meer bewustzijn rondom bewegen in het algemeen.

Wat zou er dan aan de hand kunnen zijn? Wat maakt dat we een gezond gewicht hebben en wat draagt daaraan bij? 
Beweging ja, maar vooral onze voeding speelt daar een grote rol in.

Is daar dan wat veranderd de laatste, laten we zeggen, 50 jaar?
Waar we langzaam achter beginnen te komen is dat er op dat vlak van voeding heel veel veranderd is.
En dan niet alleen de manier waarop we eten, maar vooral wat we eten.
Waar we ons niet bewust van zijn, is dat de voedingsindustrie, één van de grootste industrieën ter wereld, enorm bepalend is als het gaat om de voedselkeuzes die we maken.

Net als in alle andere industrieën wil de voedingsindustrie ook winst maken. 
Dus ook deze bedrijven hebben marketingafdelingen die ervoor moeten zorgen dat er zoveel mogelijk verkocht wordt.
Stel je hebt als bedrijf 100.000 klanten en je wil nog verder groeien. Dan kan je natuurlijk nog eens 100.000 nieuwe klanten zoeken, maar je kunt er ook voor zorgen dat je bestaande klanten meer bij je gaan kopen.
Het is het bekende verhaal van de tandpasta fabrikant. Ook zij waren opzoek naar een manier om meer tandpasta te verkopen. Campagnes om meer klanten te werven werkten niet echt wat men ook probeerde. Tot er iemand zei, als we nou eens de opening waar de tandpasta uitkomt wat groter maken. Simpel maar briljant!! Iedereen legt een streepje tandpasta en niemand kijkt hoe dik die streep is. 

De huidige voedingsindustrie heeft marketingafdelingen die niet alleen weten hoe ze op onze emoties in moeten spelen, maar ook aan de hand van de huidige wetenschap weten wat ervoor zorgt dat ons lichaam om steeds meer vraagt,
Eén van die zaken is voeding produceren met een lage voedingswaarde, op die manier vul je wel maar je voedt niet. Je lichaam zal dan ook blijven vragen om de benodigde voedingstoffen en dus hou je honger.

Een andere populaire en beproefde manier, is het toevoegen van extra geraffineerde suikers aan onze voeding. 
Suiker start verschillende processen in ons lichaam. Eén van deze processen is dat je geen lichaamsvet meer hoeft te verbranden en zelfs steeds meer vet opslaat, en een ander effect is dat je meer honger krijgt en dus meer gaat eten. We komen dus in een soort van vicieuze cirkel, niet zo goed voor ons, wel voor de voedingsindustrie. Lees ook eens de blog over de 6 menselijke soorten honger of die over wat suiker met ons lijf doet. 

Als volwassenen hebben we tussen de 50 en 60 gram vrije suiker nodig per dag, maar we krijgen in Nederland echter vaak het dubbele binnen. Dit komt neer op ruim 25 suikerklontjes per dag. In Amerika, de absolute koploper ligt dit zelfs op de 32 suikerklontjes per dag. Er zijn op dit moment ruim 62 verschillende namen voor suiker. En een normaal mens kent er misschien maar 2 of 3. Mocht jij dus een van de mensen zijn die af en toe wel eens op de ingrediëntenlijst van een product kijkt, herken je suiker waarschijnlijk niet. Je denkt dus gezond te eten, maar ondertussen is dit lang niet altijd zo.

Bij nooitmeerdieten.nl leer je via het WildFit programma al deze zaken en waar op te letten. Daarnaast leer je wat suiker met je doet en welk signaal dit geeft aan je lichaam.
Waar wij vaak denken dat vet de boosdoener is, weten we tegenwoordig dat vooral (te veel) suiker een flinke boosdoener is als het gaat om onze gezondheid.